dinsdag, januari 31, 2006

Hoeveel?


Elke morgen om 07:00 rij ik weg om de werkers op te halen, vanmorgen heb ik een nieuw record gevestigd en heb 13 mensen en mezelf in een bakkie gekregen. Dat bakkie is niet groter dan een middenklasse auto, heeft alleen een laadbak ipv een achterbank. Om bij de winery te komen moet je een redelijke steile heuvel op, dat haalde ik net, terug naar versnelling twee en planken.

maandag, januari 30, 2006

Dal winery

Vanaf vandaag ga ik twee weken op de andere winery werken, de Dal Josafat winery, ligt op 10 minuutjes rijden van de Top winery oftewel Northern winery. Top heet top omdat het op een heuvel ligt, niet omdat daar de topwijnen gemaakt worden. De assistent daar is Joseph, een uitermate aardige kerel en ... kleurling. De enige kleurling in het bedrijf die een verantwoordelijke positie heeft. Er valt dus nog wel het een en ander te verbeteren...

zondag, januari 29, 2006

Droog

Vandaag was ik weer sportief en heb een hiking gedaan in de Jonkershoek Nature Reserve. Een afstand van 7 kilometer, maar door de hitte en zon en stijgen en dalen toch wel zwaar. Het pad loopt langs een eerste waterval die allesbehalve water liet zien en de tweede was ook kurkdroog. Nou ja, dat krijg je met een warme, droge zomer.

zaterdag, januari 28, 2006

Armoede

Gisteren heb ik een stuk of 10 'workers' naar huis gebracht, samengepropt in een klein 'bakkie'. Tot nu toe dacht ik dat er in Paarl geen sloppenwijk was, maar nu weet ik beter. Als je de laatste huizen gehad hebt, en dan voorbij het industrieterrein en dan nog even verder begint het. Ver weg van toeristen en rijke witte wijken liggen uitgestrekte sloppenwijken, sommige in de vorm van een soort huisje met wat beton en golfplaat, maar de meeste van oude houten planken en plastic zeil. Families wonen op zo'n 12 vierkante meter. Triest om te zien, en ik begrijp nu dat ze kunnen leven van 220 Rand per week. Nou ja leven, laten we het overleven noemen.

vrijdag, januari 27, 2006

Brand!



Dat er branden branden is niets nieuws, maar gisteren is er wel een hele grote fik geweest op de tafelberg. Een mevrouw gooide haar peuk achteloos weg en nu staat de helft van de tafelberg te branden. Ze is gearresteerd en terecht. In de Bainskloof is al een week een fikkie bezig, tot nu toe is zo'n 700 hectare wijngaard verbrand. Zie ook http://www.news24.com/Die_Burger/Nuus/0,,4-75_1870473,00.html

Zoet en zuur

De regels over toevoegingen hier zijn wat soepeler dan in Europa heb ik het idee. Zuur mag je op elk moment toevoegen, in de ongegiste most, gegiste most en kant en klare wijn. Ze gebruiken vooral wynsteensuur (tartaric) en appelsuur (malic). Wat ik helemaal niet wist dat ze ook geconcentreerd druivensap mogen toevoegen, niet alleen aan de most, maar ook aan het eindproduct. Wil de klant een beetje zoet? Dan gooien we gewoon wat 'suiker' erbij.

donderdag, januari 26, 2006

Dit is mijn huisje op de winery

Meer en meer druiven

Elkde dag komen er meer druiven binnen: sauvignon blanc, chenin blanc, chardonnay, nouvelle en pinotage zijn de eersten. Van de pinotage wordt alleen rosé gemaakt, want de eerste druiven zijn nooit de beste. Behalve dan nouvelle, die als een baby vertroeteld wordt met koolzuurgas tegen oxidatie en alle aandacht van 'ons' wijnmakers. De pinotage druiven worden gekneusd en het sap loopt ongeveer 1 uur af, de rest gaat naar een tank om droë rooi van te maken. Ik heb nooit goed beseft dat de kleur onmiddelijk wordt afgegeven, na een uur wordt het sap al te rood voor rosé. Zo leer ik elke dag wat bij.

woensdag, januari 25, 2006

De eerste druiven!


Eindelijk was het zover, vanmorgen om 8:45 stond de eerste tractor met.... Sauvignon Blanc voor de deur. Na een klein opstartprobleempje is er al 79 ton binnengekomen en verwerkt tot zo'n 50.000 liter most. Tegelijk ook pinotage om rosé van te maken. Dat gaat uiteraard via een andere 'hopper' of 'receiver'. Na het uitlekken wordt het sap naar een 'afzaktank' gepompt, morgen naar de fermentatietank.
Gaaf om dit te zien en mee te maken!

Vreemd bezoek


Vannacht viel de stroom uit van van 3 tot 4 en ik ging even naar buiten kijken. Het was nogal donker in mijn kamertje, maar ik zag wel een donker hoopje liggen op de vloer. Eerst wou ik het wegvegen, maar toch maar even de zaklamp erbij. Zit er een flinke pad in mijn kamer! Gauw een doos erop gezet (was te donker om hem buiten te zetten) en de volgende morgen heb ik hem vriendelijk de deur gewezen.

maandag, januari 23, 2006

Ringen

Wat hebben we vandaag gedaan? Rubbers proberen te vervangen. De bestaande voorraad was te klein, dus de vraag: "do you have a bigger size rubber for me" was niet zo gek...
Verder twee nieuwe collega's: André en Laurence, want overmorgen gaat het echt beginnen!

zondag, januari 22, 2006

Hiking

Boven Franschoek kan je mooi wandelen. Vandaag de Franschoek Pass beklommen, tot 1400 meter hoogte. De wind blaast als een gek om je hoofd. Hoogtepunt waren twee steenbokken die erg schrokken van een gekke Nederlander. Helaas zijn ze veel te snel, dus geen foto's. In 5 uur tijd helemaal niemand tegengekomen, nou ja die twee steenbokken dan.

zaterdag, januari 21, 2006

Spending Money

Gisteren was een heuglijke dag:
1 eerste werkweek zat erop
2 de eerste salaris betaling

Mijn salaris wordt in een envelopje gegeven en bestaat uit 6 briefjes van 100 rand. Dat is een overweldigende 83 euro per week! En dat voor 45 uren per week, nog geen 2 euro per uur.
Maar dan de seizoenswerkers, er zijn er nu een stuk of 25 aan het werk. Op vrijdagmiddag gaan ze in de rij staan voor een kantoortje, raampje open en er wordt een envelop gegeven, met daarin: 220 rand (30 euro). Oef, zij werken er hard voor en moeten niet alleen eten hiervan kopen maar ook van wonen etc. De mensen die er wat langer zijn, krijgen ook nog 2 flessen (goedkope) wijn.

vrijdag, januari 20, 2006

wat heet heet?

iedereen op de hele wereld heeft het altijd over het weer, ook hier in Paarl. Ze waarschuwen me voor de temperatuur in februari: 35 tot 40 graden. Nu is het 's avonds nog lekker, koelt af tot 15 of soms 20 graden, straks schijnt het heet te blijven. Maar vandaag was het al 35 graden (ja ja echt gewoon in de schaduw) en als je dan een klusje in de zon moet doen...

donderdag, januari 19, 2006

Smerig goedje

Vanmorgen naar de verste wijngaard geweest bij Piketberg, zo'n 120 kilometer van de winery vandaan. Jammer, maar de druifjes daat zijn nog niet rijp, minstens twee weken nog. Vanmiddag staat het toevoegen van sulfiet op het programma. Ik zou een gasmasker opmoeten, het ruikt vies en slaat op je keel. Maar dat soort zaken worden hier gewoon gedaan, een arbeidsinspectie zal er wel niet zijn...

woensdag, januari 18, 2006

Wanneer?


Vandaag met de viticulturist (Jurie Germishuys) op pad geweest. Er zijn 96 verschillende boeren die leveren aan Boland. Hij gaat naar de wijngaard, proeft druiven en zegt: nog minstens drie dagen. Ik proef alleen maar zoet en zuur. Hij proeft of het een chardonnay of chenin blanc is, ik denk alleen: wat knap. Goed, waarschijnlijk as woensdag de eerste oogst binnen: of pinotage of chardonnay.

dinsdag, januari 17, 2006

De makers van

Boland wijnen:
Bernard Smuts: hoofd wynmaker
Chris Crafford: assistent wynmaker
JG Auret: assistent wynmaker
Udo Göebel: assistent assistent wynmaker

maandag, januari 16, 2006

Internet

Eindelijk een Internet café gevonden, het komt dus wel goed met webloggen. Alleen foto's moet ik nog uitvinden, hoe krijg ik die van de camera op de weblog?
Het is gigantisch hier, ik geloof dat ze 12 miljoen liter wijn maken. En dat gaat allemaal binnenkomen de komende 6 weken. Het schijnt dat op het hoogtepunt er 24 uur achter elkaar gewerkt wordt, dan 2 uur slapen en dan weer door. Ik hoop dat ze mij een beetje sparen.

In de winery

Vandaag om 7:30 begonnen, de tijd dat normaal de wekker gaat. Ze zijn duidelijk niet gewend iemand erbij te hebben, maar uiteindelijk kreeg ik een rondleiding, wat is waar enzo. Daarna opgehaald voor een tour langs de andere werkplekken en de bottelarij. Tijd om even 'chillen' en nu ben ik aan het echte werk begonnen. Oftewel samples halen uit tanks en daarvan de vrije en totaal sulfiet meten. Simpel werk, maar het ging toch al fout...

zondag, januari 15, 2006

Even op kantoor

Zo eindelijk even internetten. Heb gisteren de hele stad afgezocht naar een internet cafe, maar niet gevonden. Ik zit nu even op kantoor te werken. Hoe het nu hier is? Warm, zonnig en spannend. De eerste braai is achter de rug en vandaag naar een natuurpark geweest. Drie uur gelopen in de brandende zon. Water raakte op dus ook een lift gekregen. Prachtig uitzicht, foto's volgen hopelijk ooit. Morgen om 7:30 ga ik echt beginnen.

vrijdag, januari 13, 2006

Ik ben er!


Veilig aangekomen, na een lange vlucht. Zit in een heel leuk klein huisje met uitzicht op de wijngaarden van Paarl. De mensen zijn aardig en hebben erg hun best gedaan voor mij. De koelkast ligt vol eten en vrijwel alle spullen in het appartementje zijn nieuw.
Rustig aan vandaag, het is meer dan 30 graden, gisteren ging ik weg met 0 graden en regen.

woensdag, januari 11, 2006

Doris

Doris
Hoera, ik ben voor de 6e keer oom geworden! Hij heet Doris en is op 8 januari geboren, gezond en wel. Net op tijd zodat ik hem nog even kon zien. Hij is een zoet neefje, die slapen als hobby heeft.
Ellis, Jack, Margriet, Marijn en Rhea mogen trots zijn.

Nog 24 uur

Nu nog exact één etmaal voordat ik vertrek. Dozen vol met zooi (en wijn) staan klaar om in een piepkleine berging gepropt te worden. Pfwoeh, geen tijd voor de weblog, ik moet door.

dinsdag, januari 10, 2006

Inpakken en ...

Wat een troep heb ik de afgelopen jaren weer verzameld. Met een verhuizing gooi je altijd veel weg, maar kennelijk leer ik er niets van en bewaar weer allemaal zaken die helemaal niet bewaard hoefden te worden. Drie volle vuilniszakken en vier dozen met oud papier staan klaar.
Toevoeging: ook nog 4 zakken voor Leger des Heils ;-)

maandag, januari 09, 2006

Eindelijk

Een paar dagen voor vertrek is mijn huisje verhuurd aan kijker 2. Voor minimaal 4 maanden, misschien langer. Ik geloof het pas als de eerste centjes op de rekening staan.

zaterdag, januari 07, 2006

Cheap Ticket


Ha, net samen op zo'n goedkope internetsite geboekt: Sabina komt over drie maanden langs!
Ik ga alvast bedenken waar we heen kunnen gaan, naar de leeuwen en nijlpaardjes misschien?

vrijdag, januari 06, 2006

Korte broek

Waar koop je in de Hollandse winter een paar shorts? Weersverwachting voor Kaapstad voor vandaag: 28° en zonnig.
Weer in Kaapstad

donderdag, januari 05, 2006

De kijker (2)

Vanavond komt Marcel kijken, die wil voor drie maanden huren. En ook een mailtje van iemand die wil huren vanaf half maart tot juli, dat zou goed uitkomen met kijker 1.
Het huisje is nog nooit zo lang achter elkaar, zo opgeruimd geweest met al die kijkers!

woensdag, januari 04, 2006

Het vertrek

Nog één week tot V-day. Met BA vlieg ik via London naar Kaapstad, waar ik om 6:00 AM aankom. Leuk voor degene die mij komt ophalen ;-)

dinsdag, januari 03, 2006

De kijker

Sigrid, Ted en Foppe zijn geweest, ze willen voor 7 weken huren. Ik denk dat ik het maar doe, dan heb ik weer even tijd om een nieuwe huurder te vinden. Voordeel: ze betalen de gehele huur vooruit.

maandag, januari 02, 2006

De voorbereidingen

Vandaag is de eerste vakantie dag, niet naar kantoor geweest. Wel heb ik nog veel te doen: huis verhuren, reisverzekering, post doorsturen en meer praktische regeldingen. Morgen komt een kijker, die wil mijn huisje huren voor twee maanden. Oef, ik hoop dat het lukt.